Rossini: A sevillai borbély

Rossini A sevillai borbély című, 1816-ban komponált műve a vígopera műfajának legismertebb, legtöbbet játszott darabja. Beaumarchais vígjátéki trilógiát épített Figaro, a furfangos borbély, Almaviva gróf és Susanna, a gróf szerelme, későbbi felesége személye köré. Az első komédia a megelőző négy évtizedben már több operai megfogalmazást nyert, ám sikerüket elhomályosította Rossini műve.

A kiváló vígjátéki karakterek és a mulatságos helyzeteket teremtő cselekmény Beaumarchais színpadi tehetségét, a szellemes, energikus –mindössze két-három hét alatt komponált – muzsika Rossini zsenialitását dicséri. A vígopera középpontjában ezúttal is a szerelem áll. A szép Rosina kegyéért többen is versenybe szállnak, köztük Almaviva a fiatal gróf is, ám a lány gyámapja igyekszik a próbálkozásokat meghiúsítani, mivel maga is pályázik a lány kezére. Vajon beteljesülhet-e a fiatalok szerelme? Nos, a bonyodalmakkal és cselszövésekkel teli vígopera végére mindenre fény derül. Rossini dallamai pedig garantálják, hogy az előadás tökéletes kikapcsolódást nyújtson mindenkinek. Felnőttek és gyerekek, hölgyek és urak közös kedvence, melyben Figaro híres belépője éppen olyan jól ismert, mint a mindig aktuális rágalomária. Rossini elegáns és elementárisan szórakoztató művéhez Galambos Attila, sok-sok musical fordítója és írója készített új magyar szöveget, melyet parádés szereposztás előadásában élvezhetünk. Egy lendületes, korszerű színházi élmény, amely felhőtlen szórakozást ígér.

Az előadás hossza: 3 óra, két felvonásban.

Szereposztás/Alkotók:

Figaro:   Kendi Lajos/Balla Sándor
Rosina:   Mester Viktória/Kálnay Zsófia/Fischl Mónika/Kovács Éva/Banai Sára
Almaviva:   Balczó Péter/Rab Gyula/Hanczár György
Basilio:   Kovács István/Busa Tamás/Altorjay Tamás/Pataki Bence
Bartolo:   Kiss András/Bátki-Fazekas Zoltán/Cseh Antal
Berta:   Frankó Tünde/Lázin Beatrix/Vajda Júlia
Fiorello:   Erdős Attila / Szélpál Szilveszter / Major Attila / Schwimmer János
Őrtiszt:   Langer Soma / Taletovics Milán / Szabó Balázs
Ambrosio:   Gulyás Marcell / Nemes Roland / Eisenbacher Balázs

Közreműködik:   a Budapesti Operettszínház / Szegedi Nemzeti Színház / Győri Nemzeti Színház férfikara és a Budapesti Operettszínház / Szegedi Nemzeti Színház / Győri Nemzeti Színház zenekara

Vezényel:   Dinyés Dániel / Pál Tamás / Gyüdi Sándor / Medveczky Ádám / Silló István
Jelmeztervező:   Rákay Tamás
Díszlettervező:   Székely László
A rendező munkatársa:   Merczel Mária
Rendező:   KERO(R)

Előadások:

2017. július 28-29. – Szentendre, Fő tér

2017. november 17. – Szegedi Nemzeti Színház

2017. december 6. – Budapesti Operettszínház

2018. február 3. – Győri Nemzeti Színház

2018. július 6-7. – Fertőrákos

2018. augusztus 25. (esőnap augusztus 26.) – Szolnok