Szegedi előadások-tájékoztató

Bemutató: 2017. november 17.
Rendező: Kerényi Miklós Gábor, Kossuth-díjas művész

 

Rossini A sevillai borbély című, 1816-ban komponált műve a vígopera műfajának legismertebb, legtöbbet játszott darabja. Beaumarchais vígjátéki trilógiát épített Figaro, a furfangos borbély, Almaviva gróf és Susanna, a gróf szerelme, későbbi felesége személye köré. Az első komédia a megelőző négy évtizedben már több operai megfogalmazást nyert, ám sikerüket elhomályosította Rossini műve.

A kiváló vígjátéki karakterek és a mulatságos helyzeteket teremtő cselekmény Beaumarchais színpadi tehetségét, a szellemes, energikus – egyébként mindössze két-három hét alatt komponált – muzsika Rossini zsenialitását dicséri. Az utóbbi évtizedek emlékezetes szegedi produkciói után most több színház összefogásával készülő bemutató új fordításban kerül színre. A koprodukció alkalmat ad arra, hogy a szereposztásban társulatunk népszerű tagjai mellett Szegeden ritkábban fellépő operaénekesek is felbukkanjanak.
‘Operában utazunk’

A Co-Opera fő célkitűzése operák koprodukcióban történő bemutatása. Az együttműködés egyszerre művészeti és gazdasági jellegű. Sikerként könyveljük el, hogy már az első évben 5 színházat sikerült bevonnunk az együttműködésbe.

A Co-Opera 2017-18-as évadában létrejövő A sevillai borbély, 5 előadóművészeti szervezet: – a Szentendrei Teátrum, a Szegedi Nemzeti Színház, a Budapesti Operettszínház, a Győri Nemzeti Színház és az Operettissima Non-profit Kft. – együttműködésének gyümölcse.

Co-opera, Sevillai borbély

1992-ben Rossini “A sevillai borbély” című vígoperája volt az utolsó nyári előadás a Szentendrei Teátrum legendás éveinek helyszínén: a város Fő terén. Kerényi Miklós Gábor rendezésében, Székely László díszleteiben – többek között Gregor Józseffel a színpadon – mutatták be az operát.

 

Helyszín: Szegedi Nemzeti Színház

Időpont:  2017. november 16, 17, 18 , 22, 23, 29, 30.